Czy wiesz, że w Internecie znajduje się wiele sprzecznych informacji na temat błonnika? Ten artykuł uporządkuje Ci wiedzę, dzięki czemu czerpanie korzyści z diety bogatoresztkowej będzie jeszcze bardziej nie tylko satysfakcjonujące, ale i .. bardziej rzetelne:)
Błonnik może zaszkodzić – prawda
Stanie się tak, jeśli nie będziesz odpowiednio dużo pić. Wówczas resztki, z których formują się masy kałowe, zamiast się przesuwać, utkwią gdzieś w jelitach i zaparcia czy ból brzucha gwarantowane. Dlatego stosując dietę bogatoresztkową pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Warto też wiedzieć, że z fizjologicznego punktu widzenia lepiej jest pić często małymi łykami niż raz na jakiś czas wlewać w siebie litr płynu – takie działanie skończy się szybką wizytą w toalecie, a Tobie i tak wciąż będzie chciało się pić.
Seniorzy oraz dorastające dzieci nie powinni jeść zbyt wiele błonnika – prawda
Błonnik ogranicza wchłanianie składników odżywczych, które młodym organizmom są potrzebne do wzrostu i prawidłowego rozwoju psychofizycznego. Ich menu nie powinno zawierać aż tyle błonnika, co zdrowych dorosłych osób. Rodzice nie powinni podawać dzieciom otrąb ani pieczywa wyłącznie z ciemnej mąki. Wedle American Dietetic Association dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u maluchów oblicza się wedle wzoru: wiek + 5 (czyli 10-latek powinien spożywać 15 g włókna).
Starsi wskutek mniejszej tolerancji wybranych produktów oraz gorszej (wolniejszej) perystaltyki powinni spożywać pokarmy poddane obróbce termicznej, np. gotowane warzywa. W takiej postaci są one też łatwiejsze do pogryzienia i przeżucia.
Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych powinni unikać błonnika przed ciężkim treningiem i zawodami – prawda
Substancje pochodzenia roślinnego nie dość, że mogą pogorszyć przyswajalność witamin, minerałów i innych elementów z pożywienia, to jeszcze dynamizują ruchy perystaltyczne. Może to wywołać dyskomfort w trakcie długotrwałego wysiłku (np. kilkudziesięciokilometrowego biegu o wysokiej intensywności albo wyścigu kolarskiego) oraz zmusić zawodnika do przerwania rywalizacji, by…udać się za potrzebą. Niekiedy może też dojść do cofnięcia się treści pokarmowych i wymiotów. W związku z tym przed ważnymi zawodami nie należy eksperymentować z jedzeniem ani przesadzać z ilością. Na szczęście nie zawsze dochodzi do „sensacji jelitowych”, bo niektóre organizmy przyzwyczajają się do sporej podaży błonnika.
Błonnik nie ma wartości odżywczych – prawda/mit
1 gram włókna zawiera około dwóch kalorii i żadnych innych wartości odżywczych. Mimo to substancja ta dzięki swym cechom fizykochemicznym posiada drogocenne dla ludzkiego organizmu właściwości, które sprawiają, że błonnik może być traktowany jako remedium na wiele dolegliwości układu pokarmowego (np. zaparcia, toksyny) i krążenia (zbyt wysoki cholesterol LDL, nadciśnienie).
Po posiłku bogatym w błonnik nie powinno się zażywać leków, suplementów, tabletek antykoncepcyjnych – prawda
To może spowodować, że substancje czynne nie zostaną przyjęte przez organizm we właściwych ilościach, co obniży skuteczność kuracji. Zaleca się, by preparaty lecznicze przyjmować po dwóch godzinach po jedzeniu.
Błonnik może wywołać biegunkę – prawda
Dojdzie do tego, jeśli nagle zaczniesz jeść dużo więcej produktów bogatych w błonnik niż dotychczas. Radykalne zwiększenie podaży włókna nie służy organizmowi, który należy stopniowo oswajać z nowymi nawykami.
Teraz już wiesz, jaka jest prawda o błonniku! Stosuj go bezpiecznie, a efekty Cię zaskoczą.