Właściwości zielonej herbaty

Właściwości zielonej herbaty

Jest jednym z najpopularniejszych napojów świata. Obecnie pijemy ją niemalże tak samo często jak zwykłą kawę i całkowicie zastępujemy nią klasyczną czarną herbatę. O czym mowa? Oczywiście o zielonej herbacie, czyli wyjątkowo smacznym napoju wyróżniającym się wieloma walorami typowo zdrowotnymi. Ten napój to istna skarbnica korzystnych dla organizmu związków. Warto go pić i to każdego dnia. Już jedna filiżanka zielonej herbaty wypijana codziennie poprawia odporność organizmu, zwiększa zapasy energii i odtruwa ciało, dzięki czemu ono prezentuje się po prostu lepiej.

W pierwszej kolejności spójrzmy na te składniki odżywcze. A zielona herbata jest o tyle ciekawym trunkiem, iż zalicza się ją do grona produktów potrafiących zwalczać wolne rodniki. Jest źródłem licznych antyoksydantów. Zawiera przede wszystkim galusany, które – jak potwierdzono w wielu badaniach – mogą mieć lepsze działanie od resweratrolu, występującego w czerwonym winie. Zamiast więc sięgać po alkoholowe wyroby, które zawsze mogą w jakimś stopniu szkodzić zdrowiu, lepiej regularnie raczyć się zieloną herbatą. Zawarte w niej antyoksydanty nie tylko poprawią odporność, ale przede wszystkim zatroszczą się o wygląd skóry i pozwolą jej pięknie wyglądać przez długie lata. I będą to lata bez zmarszczek!

Osoby regularnie sięgające po zieloną herbatę często przyznają również, że wspaniale dodaje ona energii. Nie jest to efekt złudny. I warto też wspomnieć, że pod tym względem herbatka może być nawet lepszym wyborem od… kawy. Oczywiście w małej czarnej tej energetycznej kofeiny będzie więcej niżeli teiny w zielonej herbacie. Czasem jednak nadmierna dawka działa na niekorzyść. Wprowadzenie zbyt dużej ilości kofeiny w zbyt krótkim czasie kończy się tym, że człowiek początkowo czuje się mocno pobudzony do działania, ale ten pierwszy strzał energii szybko mija i już po kilkudziesięciu minutach zaczyna mieć ochotę na kolejną drzemkę. Zielona herbata działa wolniej i tym samym lepiej. Stopniowo uwalnia kryjącą się w niej teinę i antyoksydanty, zapewniając energię na cały ranek, południe, a czasem i nawet popołudnie.

Nie wszystkie zielone herbaty będą jednak działać w tak samo korzystny sposób. Lepiej nie wybierać tych ekspresowych, występujących w małych torebeczkach, gdyż one produkowane są z pozostałości liści, czyli są resztkami o najgorszej jakości. Najlepsza herbata to ta, którą parzy się zupełnie samodzielnie. Powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła i występować pod postacią całych liści. Warto też pamiętać o tym, by nie zalewać jej wrzątkiem, a poczekać, aż zagotowana woda odrobinę ostygnie.